Версия сайта: Английский Русский
Микроэлементы в медицине
Международный научно-практический рецензируемый журнал
Вернуться обратно

SERUM MINERAL LEVELS IN GOATS OF VARIOUS PHYSIOLOGICAL STAGES IN THE DRY AND WET SEASONS IN CENTRAL TRINIDAD

Скачать PDF

Микроэлементы в медицине
2017, 18(2): 17–27
ОРИГИНАЛЬНАЯ СТАТЬЯ

SERUM MINERAL LEVELS IN GOATS OF VARIOUS PHYSIOLOGICAL STAGES IN THE DRY AND WET SEASONS IN CENTRAL TRINIDAD

A. Mohammed1*, Angelisah Khan1, Indira Pargass2, Puran Bridgemohan1, A.E. Edwards1, H.S. Stewart2, F.G. Youssef3, Shenese Sieuchand1

1 The University of Trinidad and Tobago, Faculty of Biosciences; Agriculture and Food Technology, Caroni North Bank Road, Centeno Arima, Trinidad
2 Clinical and Systemic Pathologist School of Veterinary Medicine, Faculty of Medical Sciences, University of the West Indies (UWI), Mt. Hope, Trinidad, West
3 Retired Senior Lecturer, Department of Food Production, University of the West Indies (UWI), St Augustine, Trinidad, West Indies

DOI: 10.19112/2413-6174-2017-18-2-17-27 

ABSTRACT. A study was conducted to evaluate blood serum macro and micro-mineral concentrations of 158 goats, regarding season, farm and physiological stage. Samples were collected in the late dry (April – May) and late wet (November – December) seasons of Central Trinidad. Blood samples were collected from the state owned Sugar Cane Feeds Centre and three private farms of the Cunupia, Chaguanas and Couva locations of Central Trinidad. Samples were collected from growing (6-12 mths), dry pregnant (mainly late), early lactating (up to 8 wk) and dry non-pregnant goats (1-3 yrs). In goats, lower serum P (p<0.001) was found in the dry than the wet season, whereas Mg (p<0.001) and Zn (p<0.01) were lower in the wet season. Lower Ca (p<0.001) was observed in goats in the wet season than in the dry season. Significant variations also occurred among farms for serum P, Mg, Na and Cu in goats (P<0.001), and also for Ca, K and Zn in goats (p<0.01). Percent of serum Mg Below Critical Level (BCL) was 64% for Mg (<18 mg/l) in goats of the Sugar Cane Feeds Centre. Also 79 and 60% of Cu (<0.5mg/l) and Zn (<0.6 mg/l) were BCL in goats at the Couva farm. Significant variations among physiological stages occurred for serum P and K in goats (p<0.01), and also Zn in goats (p<0.001) respectively. Forage Mg and Mn were lower (p<0.001) in the wet than the dry season, whereas P was lower (p<0.001) in the dry season. Significant variations also occurred among locations for forage Ca (p<0.001), Mg (p<0.001), Cu (p<0.05) and Zn (p<0.001). In the dry season, the order of serum minerals likely to limit production was P, Cu, Mg and Zn in goats. In the wet season, the order of serum minerals was Cu, Zn, Mg, Ca and P in goats. In both the dry and wet seasons, the order of forage minerals probably limiting production was Na, Cu, Mg and Zn, respectively. Regarding farm location, the serum minerals of major importance probably limiting production was Mg at the Sugar Cane Feeds Centre, and Cu and Zn at the Couva, respectively. The low serum mineral concentrations probably of physiological importance were Ca in non-pregnant and lactating goats; P, Cu and Mg in pregnant and lactating goats, and Zn in lactating goats. Although the levels of mineral deficiencies found were mainly marginal, findings implied that growth, feed intakes and milk yields were probably being affected while some animals may have been prone to metabolic disorders.

РЕЗЮМЕ. Проведено исследование с целью оценки концентрации макро- и микроэлементов в сыворотке крови 158 коз в зависимости от сезона, местонахождения фермы и физиологической стадии. Сбор образцов проводили в конце сухого сезона (апрель – май) и в конце сезона дождей (ноябрь – декабрь) в Центральном Тринидаде. Образцы крови были собраны в хозяйстве государственного Центра кормовых сахаров и на трех частных фермах в районах Канупия, Чагуанас и Кува. Образцы брали у подрастающих (возраст 6–12 мес.), нелактирующих беременных (в основном на поздних сроках), лактирующих (на ранних сроках, до 8 недель) и нелактирующих небеременных коз (возраст 1–3 года). У коз в сыворотке более низкий уровень P (p <0,001) был обнаружен во время сухого сезона, тогда как Mg (p <0,001) и Zn (p <0,01) были ниже в сезон дождей. Са у коз был ниже в сезон дождей по сравнению с сухим сезоном (р <0,001). Значительные различия наблюдались между фермами по содержанию в сыворотке крови у коз P, Mg, Na и Cu (p <0,001), а также Ca, K и Zn (p <0,01). Встречаемость сывороточного Mg ниже критического уровня (<18 мг/л) у коз из Центра кормовых сахаров составила 64%. Также ниже критического были уровни Cu (<0,5 мг/л) и Zn (<0,6 мг/л) у 79 и 60% коз на ферме Кува. Значительные различия между физиологическими стадиями наблюдались в сыворотке крови коз для Р, К (р <0,01), а также Zn (р <0,001). Содержание Mg и Mn в корме было ниже (p <0,001) в сезон дождей, чем в сухой сезон, тогда как P был ниже (p <0,001) в сухой сезон. Значительные вариации в зависимости от места (фермы) были в содержания в кормах Са (р <0,001), Mg (p <0,001), Cu (р <0,05) и Zn (р <0,001). В сухой сезон в сыворотке крови у коз элементами, способными ограничить продуктивность, были Р, Cu, Mg и Zn, в сезон дождей – Cu, Zn, Mg, Ca и P. В кормах элементами, вероятно ограничивающими продуктивность, как в сухой, так и во влажный сезон, были Na, Cu, Mg и Zn. Что касается местоположения фермы, то сывороточным элементом, значимым и, вероятно, ограничивающим продуктивность, в Центре кормовых сахаров был Mg, а в Куве, соответственно, Cu и Zn. Низкие концентрации макро- и микроэлементов в сыворотке, вероятно, имеющие физиологическое значение, были отмечены для Са у небеременных и кормящих коз; P, Cu и Mg – у беременных и кормящих коз, и Zn – у кормящих коз. Хотя обнаруженные дефициты макро- и микроэлементов были в основном незначительными, результаты предполагают, что они, вероятно, влияли на рост, потребление кормов и выход молока, а также на склонность некоторых животных к нарушениям обмена веществ.

KEYWORDS: goats; mineral concentrations; season; farm; physiological stage.

КЛЮЧЕВЫЕ СЛОВА: козы, концентрация макро- и микроэлементов, сезон, ферма, физиологическая стадия.

Адрес для переписки: Mohammed A. E-mail: aphzal.mohammed@utt.edu.tt