Версия сайта: Английский Русский
Микроэлементы в медицине
Международный научно-практический рецензируемый журнал
Вернуться обратно

STUDY OF THE EFFECT OF DEFICIENCY OF MICROELEMENTS ON CARBOHYDRATE METABOLISM

Скачать PDF

Микроэлементы в медицине
2017, 18(2): 34–36
ОРИГИНАЛЬНАЯ СТАТЬЯ

STUDY OF THE EFFECT OF DEFICIENCY OF MICROELEMENTS ON CARBOHYDRATE METABOLISM

N.V. Tolmacheva, J.V. Tsyganova

Department of Dermatovenereology with a Course of Hygiene, Moscow avenue, 45, Cheboksary 428015, Chuvash State, Volga Federal District, Russia

DOI: 10.19112/2413-6174-2017-18-2-34-36 

ABSTRACT. The article describes experimental research of the impact of microelement`s deficiency on human carbohydrate metabolism. The studies were conducted in conditions of ecological-biogeochemical optimum and disaster. The level of Cu, Si, Se, Mn, Ca, Cr, Y, F, the level of leptin, the serum glucose level were evaluated in a similar diet, and the body mass index of the experiment `s participants was determined. Correlation links between individual microelements and indicators of exchange have been revealed: leptin level, fasting glycaemia. The difference was noticed in body mass between researched persons in two groups. Pre-diabetic changes in a significant number of people living in the disaster zone have been diagnosed. The hypothesis about the effect of the imbalance of macro- and microelements on the carbohydrate metabolism in the human body has been confirmed. An auxiliary method of correction of carbohydrate metabolism has been created (Edwards, Cusi, 2016).

РЕЗЮМЕ. В статье описывается экспериментальное исследование влияния дефицита микроэлементов на углеводный метаболизм у человека. Исследования проводились в условиях эколого-биогеохимического оптимума и в зоне экологического бедствия. У участников эксперимента при сходном питании оценивали содержание Сu, Si, Se, Mn, Ca, Cr, Y, F, уровень лептина, уровень глюкозы в сыворотке крови и определяли индекс массы тела. Выявлены корреляционные связи между отдельными микроэлементами и индикаторами обмена: уровнем лептина, гликемией натощак. Между исследованными добровольцами в двух группах наблюдалась разница в массе тела. Были диагностированы преддиабетические изменения у значительного числа людей, проживающих в зоне бедствия. Подтверждена гипотеза о влиянии дисбаланса макро- и микроэлементов на углеводный обмен в организме человека. Ранее был создан вспомогательный метод коррекции углеводного обмена (Edwards, Cusi, 2016).

KEYWORDS: microelements and leptin, carbohydrate metabolism, metabolic syndrome, micronutrient deficiency, microelements and glucose, inulin-rich product, new generation’s nutrition.

КЛЮЧЕВЫЕ СЛОВА: микроэлементы и лептин, углеводный обмен, метаболический синдром, дефицит микронутриентов, микроэлементы и глюкоза, богатые инулином продукты, питание нового поколения.

Адрес для переписки: Tolmacheva Natalia Vikentievna; E-mail: profmed-chgu@yandex.ru